Ziemniaki smażone z suszonymi pomidorami i bazylią

 

Danie obiadowe szybkie i łatwe do przygotowania. Potrawę podałam z odrobiną keczupu domowego, który przygotowałam w czasie trwania smażenia ziemniaków. Jako naturalny wzmacniacz smaku użyłam nieaktywnych płatków drożdżowych, o których więcej napisałam w tym przepisie.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (gotowa przyprawa)
  • świeże liście bazylii
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • sól kamienna
  • czarny mielony pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki (im cieńsze tym lepsze). Na patelnię wlać olej (rodzaj według własnego uznania) i dodać ziemniaki. Wsypać ziele angielskie, przyprawy (suszone pomidory i suszoną bazylię), posolić i posypać pieprzem. Smażyć, mieszając co jakiś czas, aby nie doszło do przypalenia. Pod koniec przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, aby ziemniaki zmiękły. Gdyby potrawa przywierała lub próbowała się przypalać można dodać minimalną ilość wody do wytworzenia się pary lub dolać trochę oleju. Podawać ciepłe, posypane nieaktywnymi płatkami drożdżowymi (co znacznie pogłębi smak dania), oraz świeżymi listkami bazylii. Ziemniaki podałam z odrobiną domowego keczupu.

 

SMACZNEGO