Dewolaj z serem feta i bazylią

Bardzo smaczna wersja znanego większości osób kotleta dewolaj. Oczywiście tu zmodyfikowany i wzbogacony o ser feta, plaster boczku wędzonego lub szynki szwarcwaldzkiej i bazylię. Oczywiście podstawą jest świeży kawałek masła, który wypływa podczas krojenia kotleta. Nie podaję dokładnych ilości, gdyż jest to uzależnione od wielkości piersi, po prostu dodać tyle dodatków jak lubimy.

Składniki:
kotlety z piersi kurczaka
cienkie plasterki wędzonego boczku lub szynki szwarcwaldzkiej
ser feta
świeże twarde masło
bazylia suszona (może być świeża)
sól
pieprz czarny mielony
tłuszcz do smażenia (olej kokosowy lub inny olej)

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć a następnie przeciąć na kilka cienkich kotletów (2, 3- w zależności od wielkości kawałka mięsa). Włożyć do woreczka każdy kawałek (aby nie pryskało podczas tłuczenia) i rozbić ostrożnie aby nie rozerwać mięsa. Posypać niewielką ilością soli (gdyż feta sama w sobie jest dość słona). Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na plaster mięsa położyć kawałek twardego masła (dobrze schłodzonego), kawałek sera feta i posypać bazylią. Zawinąć kotlety w rulonik. Na deskę położyć dwa plastry boczku lub szynki (takie cieniutkie, które można kupić już plasterkowane) a na nie położyć kotlet i zawinąć w boczek lub szynkę. I w ten sposób wykonać kolejne zawijańce. Kotlety obsmażyć na patelni na tłuszczu (do wyboru) do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przygotować blaszkę do piekarnika. Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przełożyć kotlety na blaszkę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec około 30 minut. Przykryć folią od góry aby nie dopuścić do ich wyschnięcia. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i opiekać jeszcze po kilka minut z każdej strony.

W prezentowanym zestawie dodatkowo podałam ziemniaczki młode z koperkiem , pieczone w piekarniku (najpierw ugotowane na półtwardo w mundurkach i ostudzone – celem uzyskania skrobi opornej). Ziemniaki były również pieczone w piekarniku, które przed ich włożeniem zostały posypane ziołami (oregano, bazylia) i polane lekko olejem i wymieszane.
Pieczone również na blaszce na dolnej półce. Proszę kontrolować piekarnik, gdyż każdy piecze inaczej.
Dodatkowo podałam szparagi zielone zblanszowane przez ok. 30-40 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i polane rozpuszczonym masłem.

SMACZNEGO