Fakes – wegetariańska grecka zupa z soczewicy zielonej

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Pyszna, treściwa zupa z soczewicy. Łatwa do przyrządzenia. Szybko znika z talerza bo jest po prostu rewelacyjna.


Składniki:

50 ml oliwy z oliwek
2 średnie białe cebule
5-10 cm białej części pora
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
230 gramów soczewicy zielonej
1 puszka pomidorów
kilka łyżek świeżego krojonego oregano
gałązka świeżego rozmarynu – ok.7cm
1 łyżka octu jabłkowego
sól
mielony pieprz

Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i por. Lekko przesmażyć przez około minutę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i całość zeszklić. Dodać liście laurowe, soczewicę (przepłukaną), gałązkę rozmarynu i zalać wodą ok. 3-4 szklanki. Przykryć i dusić ok 10 minut. Po tym czasie sprawdzić i ewentualnie uzupełnić wodą (wziąć pod uwagę, że dodane pomidory z sokiem z puszki również rozrzedzą zupę). Dusić pod przykryciem do miękkości soczewicy – razem ok.25-30 minut (sprawdzać w trakcie twardość soczewicy czy jest już wystarczająco ugotowana). Następnie dodać puszkę pomidorów (pokrojonych drobno) wraz z pozostałym sokiem z puszki. Zagotować i dusić jeszcze kilka minut (ok. 10). Doprawić octem, solą i pieprzem do smaku. Zupa powinna być dość gęsta. Jeżeli jest zbyt gęsta, można dolać nieco więcej wody. Na koniec przed podaniem dorzucić kilka łyżek pokrojonego świeżego oregano i podać przybraną świeżymi listkami.

SMACZNEGO