Bezglutenowy omlet z mąką z ciecierzycy

Omlet to szybka i prosta w wykonaniu propozycja na śniadanie czy kolację. Można podawać go zarówno na słodko jak i w wersji bardziej wytrawnej, z duszonymi warzywami lub innymi dodatkami. W każdej postaci smakuje wybornie. Dziś postanowiłam użyć mąki z ciecierzycy, która w tym daniu sprawdziła się wyśmienicie. Omlet wyszedł pulchny i delikatny.

Składniki:
2 jajka
1 łyżka mąki z ciecierzycy (besan)
odrobina soli
ok.1 łyżki tłuszczu do smażenia (najlepiej olej kokosowy lub masło klarowane z uwagi na wysoką temperaturę smażenia)

Wykonanie:

Umyć jajka. Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać odrobinę soli i ubijać mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. W międzyczasie rozgrzać tłuszcz na patelni. Dodać żółtka oraz mąkę. Lekko wymieszać łyżką. Wyłożyć masę na patelnię. Przykryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu (nie za dużym). Po usmażeniu z jednej strony ostrożnie przewrócić, przykryć pokrywką i usmażyć z drugiej strony.

Omlet podałam z łyżką naturalnego jogurtu, pokrojoną truskawką, listkami mięty oraz posypanym lekko ksylitolem.

SMACZNEGO