Zupa krem z bobu

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Gęsta pożywna i prosta w przygotowaniu zupa krem. Do jej zrobienia bób nie wymaga łuskania więc tym bardziej ją polecam bo szybko ją się robi. Dodatkowo można podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu – według uznania. Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny bobu należy ją spożywać z umiarem choć jest to trudne, bo jest pyszna.

Składniki:
180 gramów bobu młodego
1 średniej wielkości biała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
łodyżka rozmarynu (ok.10cm)- można dosypać również suszonego
2 łyżki domowej jarzynki (lub trochę warzyw: seler, pietruszka, marchew, por)
1/2 łyżeczka soli kamiennej
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki białego mielonego pieprzu
prażone pestki dyni
listek mięty

Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Przesmażyć do lekkiego zrumienienia. Podlewać niewielką ilością wody aby potem się zeszkliła. Dołożyć umyty bób, liść laurowy, ziele angielskie, gałązkę rozmarynu, jarzynkę/warzywa. Zalać wodą do przykrycia. Gotować około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć z zupy rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zblendować. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Sprawdzić smak. Dokładnie wymieszać. Podawać z prażonymi pestkami dyni i listkiem mięty.

SMACZNEGO