Fioletowa fasolka szparagowa z wędliną i cukinią

Fioletowa fasolka szparagowa przypadła mi szczególnie do gustu. Jest bardziej krucha od żółtej i zielonej fasolki. Czas gotowania zależy od tego czy jest młodsza czy bardziej dojrzała. Najlepiej próbować podczas jej gotowania. Niestety kolor fioletowy wraz z czasem gotowania blednie. Można częściowo temu zapobiec przerywając gotowanie i przepłukanie jej w bardzo zimnej wodzie (nawet z lodem), a następnie ponownie kontynuować gotowanie. Tym razem gotowałam bez przerywania i z fasolki fioletowej zrobiła się zielona. Smak i chrupkość pozostały.

Składniki:
2 duże garści fioletowej fasolki szparagowej
kilka plastrów dobrej wędliny (kiełbasa szynkowa lub inna z grubszych wędlin)
kilka długich pasków cukinii
olej kokosowy do smażenia kiełbasy
2-3 pełne łyżeczki startego suchego chleba żytniego na zakwasie
ok. 2 łyżeczki masła klarowanego do usmażenia chleba
odrobina siekanego koperku
sól i czarny mielony pieprz do smaku
kilka sztuk wykałaczek
1/2 łyżeczka ksylitolu (niekoniecznie)

Wykonanie:
Fasolkę obrać, usuwając twarde końcówki i ewentualne łyki (przy przerośniętej dojrzałej fasolce). Ugotować ją w wodzie z solą (ok. 1/2 łyżeczki soli na 2 litry wody). Dodatkowo można dodać 1/2 łyżeczki ksylitolu. Czas gotowania wyniósł u mnie ok 12 minut. Najlepiej próbować czy jest już odpowiednio miękka i chrupiąca. Odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i na nim przysmażyć plastry kiełbasy szynkowej z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Odstawić. Paski cukinii usmażyć lekko na niewielkiej ilości oleju kokosowego z dwóch stron. Ostrożnie przekładać na talerzyk aby ich nie uszkodzić (potrzebne będą do zawijania).

Ugotowaną fasolkę (użyłam po 5 sztuk) zawijać w plaster usmażonej kiełbasy a następnie całość zawinąć w pasek usmażonej cukinii. Całość spiąć wykałaczką i położyć na talerzu po kolei wszystkie pęczki obok siebie.

Starty chleb żytni na zakwasie zarumienić na roztopionym maśle klarowanym i polać nim pęczki fasolki. Posolić wszystko i doprawić czarnym mielonym pieprzem.

Na każdy pęczek dodatkowo położyłam odrobinę koperku siekanego co dodało jej świeżego smaku.

SMACZNEGO

Wykonanie: