Bardzo smaczne śledzie z dodatkiem czosnku. Często goszczą na moim stole. Zamiast śmietany można dodać dobrej jakości jogurt naturalny. Można dosypać koperek, ale jest to jedna z propozycji podania. Jeżeli ktoś lubi więcej śmietany czy jogurtu jest to oczywiście jak najbardziej możliwe. Po prsotu – ma smakować.
Składniki:
- kilka płatów śledziowych typu matias (1 op.)
- 4 ząbki czosnku
- 1 jabłko kiszone (lub małe kwaśne)
- 2 duże białe cebule
- 1/2 opakowania dużej niskoprocentowej śmietany (9 lub 12%) lub gęsty jogurt naturalny
- czarny mielony pieprz do smaku
- sok z 1/2 połówki cytryny
- ok.1/2 łyżeczki ksylitolu
- krojony koperek (niekoniecznie)
Wykonanie:
Płaty śledziowe umyć i wysuszyć (zrobiłam to ręcznikiem papierowym). Pokroić śledzie na małe kawałki. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę a nastęnie sparzyć wrzątkiem na sicie. Ochłodzić. Przed dodaniem jej do śledzi wycisnąć dobrze dłonią. Wykonać sos w sposób następujący. Połowę cytryny wycisnąć, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, czarny pieprz do smaku i ksylitol. W zależności od ilości soku cytryny uzależniona jest ilość ksylitolu. Wszystko dodać do śmietany i dobrze połączyć składniki. Smak ma być przełaman,y słodko-kwaśny. Dobrze schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO