Niewymagające dużego nakładu pracy i czasu smaczne drugie danie obiadowe. Wędzoną mieloną słodką paprykę można również zastąpić mieloną słodką papryką niewędzoną, jednak chcą uzyskać inny głębszy smak, wędzona papryka z pewnością sprosta temu zadaniu. Użyłam dobrej jakości papryki wędzonej, którą otrzymałam od znajomej. Koleżanka będąc na Węgrzech kupiła ją bezpośrednio od lokalnego producenta. Wiele osób będąc na diecie ma zalecone wykluczanie produktów wędzonych, w związku z tym z powodzeniem można zastąpić ją zwykłą mieloną słodką papryką. Potrawa z użyciem słodkiej mielonej papryki niewędzonej jest również bardzo smaczna. Kupując przyprawy istotne jest, aby produkty były świeże, gdyż im dłuższy jest czas ich przechowywanie tym aromat i smak ich maleje.
Osoby nietolerujące nabiału, zamiast domowej śmietany mogą zastosować zamiennik w formie śmietanki kokosowej.
Dla uzyskania głębszego, bardziej zdecydowanego smaku użyłam nieaktywne płatki drożdżowe. Na ich temat i dobroczynnych właściwości można przeczytać tu.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pełna łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki domowej śmietany lub śmietanki kokosowej
- 2 łyżeczki nieaktywnych płatków drożdżowych
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i drobno pokroić. Posypać mieloną wędzoną papryką i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. W tym czasie rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso na patelnię i lekko zarumienić mieszając co jakiś czas. Podlać wodą, przykryć i dusić przez kilka minut na mniejszym ogniu. Dodać domowej śmietany (śmietanki kokosowej) rozprowadzonej w niewielkiej ilości wody, dolać nieco wody i dokładnie wymieszać. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i nieaktywnymi płatkami drożdżowymi.
SMACZNEGO