Domowa śmietana

wpis w: Inne, Kulinaria, Sosy, dipy, dodatki | 0

Bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i gęsta śmietana przygotowana w domu. Do jej przyrządzenia użyłam 660 ml (2 duże kubeczki) słodkiej 30% śmietany oraz 1 litra świeżego mleka 3,2%. Ważne, aby użyć produkty tylko pasteryzowane. Zarówno mleko UHT jak i śmietanka UHT się do tego nie nadają.
Śmietana jest bardzo smaczna, a co najważniejsze – NIE ZAWIERA żadnych polepszaczy, wypełniaczy, skrobi modyfikowanej, kukurydzianej, karagenu, zagęstników, gumy karobowej, tłuszczu palmowego czy mączki chleba świętojańskiego. Takich i innych dodatków możemy spodziewać się w śmietanie kupionej w sklepie.

Śmietana powstaje ze słodkiej śmietanki i słodkiego mleka. Proces fermentacji przekształca laktozę zawartą w mleku i śmietance w dobroczynny dla naszych jelit kwas mlekowy. Dzięki dodaniu szczepów bakterii dedykowanych do sporządzenia śmietany, uzyskujemy wspaniały smaczny produkt. Użyłam gotowej mieszanki bakterii, składającej się z następujących liofilizowanych szczepów:
Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus diacetylactis, Streptococcus thermophilus.
Każdy z tych szczepów ma swoje zadanie podczas trwania procesu fermentacji. Jeden odpowiada za kremową, jednolitą konsystencję, a z kolei inny za charakterystyczny kwaskowy smak czy odpowiednią lepkość.

Dzięki zastosowaniu odpowiedniej proporcji śmietanki do mleka, uzyskujemy niższy lub wyższy procent tłuszczu w śmietanie. Z jednego szczepu możemy kilka razy wykonać śmietanę, używając do jej kolejnego “nastawu” odłożonej części śmietany z poprzedniej “produkcji” (około szklanki śmietany).

Domowa śmietana zawiera kwasy organiczne, sole mineralne potasu, wapnia, żelaza, witaminy – A, E, B1, B2, C, PP.
Dzięki temu, że domowa śmietana nie podlega obróbce cieplnej, zachowuje wszystkie korzystne właściwości i jest “żywym” produktem.

Składniki:

  • 660 ml słodkiej pasteryzowanej śmietany 30% tłuszczu (2 duże kubeczki)
  • 1 litr świeżego mleka 3,2% tłuszczu
  • szczepionka bakterii do śmietany

Wykonanie:

Mleko i śmietanę przelać do garnka. Zagotować. Wystudzić do temperatury ok. 38-40 stopni. Wsypać szczepionkę do mleka i dokładnie wymieszać. Garnek przykryć, zawinąć w gruby ręcznik lub koc i pozostawić na ok. 10 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie śmietana jest gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO