Surówka z białej kapusty, czerwonej cebuli, marchewki, ogórka i jabłka

wpis w: Inne, Kulinaria, Surówki i sałatki | 0

Bardzo smaczna surówka z niewielką ilością domowego majonezu.

Składniki:

  • 1/4 niewielkiej główki białej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • ok.10 cm świeżego ogórka
  • 1 niewielkie jabłko
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ksylitol
  • ocet jabłkowy

Wykonanie:

Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach na drobne wiórki. Kapustę, ogórka i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez domowy, sól kamienną, mielony pieprz i okoły 1 łyżki octu jabłkowego. Smak kwaśny przełamać ksylitolem (najlepiej w pudrze). Dokładnie całość wymieszać i schłodzić przed podaniem.

SMACZNEGO