Bardzo smaczna surówka z niewielką ilością domowego majonezu.
Składniki:
- 1/4 niewielkiej główki białej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 czerwona cebula
- ok.10 cm świeżego ogórka
- 1 niewielkie jabłko
- 2 łyżki domowego majonezu
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- ksylitol
- ocet jabłkowy
Wykonanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach na drobne wiórki. Kapustę, ogórka i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez domowy, sól kamienną, mielony pieprz i okoły 1 łyżki octu jabłkowego. Smak kwaśny przełamać ksylitolem (najlepiej w pudrze). Dokładnie całość wymieszać i schłodzić przed podaniem.
SMACZNEGO