Bezglutenowe kakaowe naleśniki

Dziś miałam ochotę na coś słodkiego ale coś takiego, aby jego przygotowanie nie było skomplikowane, nie wymagało pieczenia a jednocześnie nie zajęło mi dużo czasu. Połączyłam kilka składników, które z reguły zawsze są w mojej kuchni i moja potrzeba zjedzenia słodkiego została zaspokojona. Słodkości nadał ksylitol, świeżości listki mięty, a chrupkości kilka mrożonych czerwonych porzeczek. Do wykonania naleśników użyłam domowego gęstego jogurtu (gęsta część bez serwatki). Z podanej ilości składników usmażyłam 3 sztuki naleśników – porcja dla 1 osoby. Wyszło pysznie i smacznie.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka bezglutenowego kakao (na opakowaniu przekreślony kłos)
  • szczypta soli kamiennej
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki domowego jogurtu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (lub innego)
  • ok. 1 łyżki mąki jaglanej (ilość uzależniona jest od gęstości użytego jogurtu)

dodatkowo:

  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do niewielkiego naczynia wbić jajko, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do połączenia składników użyłam mątewski (drewnianej gwiazdki z rękojeścią). Ciasto odstawić na 5-10 minut. Ciasto powinno być takiej gęstości, aby lekko rozlewało się na patelni i umożliwiało usmażenie cienkich naleśników. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron. Podawać na ciepło lub zimno z dodatkami według własnego uznania.

SMACZNEGO