Domowy jogurt

wpis w: Inne, Kulinaria | 2

Gęsty, aksamitny w smaku jogurt domowej produkcji. Zarówno jogurt jak i kefir przygotowany samodzielnie posiada zbliżoną konsystencję. Na bazie tych wyrobów można wyczarować wiele smacznych dań lub spożywać bezpośrednio.
Dzięki takiemu przygotowaniu mam pewność, że nie ma w nim żadnych niechcianych dodatków i „polepszaczy”. Zrobienie takiego jogurtu zajmuje niewiele czasu. Jest zupełnie inny od gotowego ze sklepu.

Składniki:
1 lub 2 litry mleka świeżego pasteryzowanego z butelki 3,2%
1 fiolka – starter z żywymi kulturami bakterii

Wykonanie:
Mleko zagotować, schłodzić do temperatury około 38-40 stopni. Wsypać szczepionkę i dokładnie wymieszać. Zawinąć garnek w koc, kołdrę lub gruby ręcznik. Odstawić na kilka godzin. Z reguły odstawiam na całą noc. Rano jogurt/kefir jest gotowy do spożycia. Aby sporządzić bardzo gęsty jogurt należy mleko przegotować i schłodzić do temperatury 38-40 stopni i dodać szczepionkę. Do przygotowania kolejnej porcji jogurtu/kefiru używam porcji około 1 kubeczka niniejszego jogurtu. Przygotowuję podobnie jak ze szczepionką jednak używając jogurtu. Jogurt można przygotowywać w ten sposób kilka razy.

SMACZNEGO