Połączenie czosnku, majonezu i śledzi – to idealne trio. Szybkie i proste danie.
Składniki:
- 400 gramów filetów śledziowych a’la matjas
- 3 łyżki domowego majonezu
- 3 łyżki śmietany 12%
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 jabłka
- szczypta czarnego pieprzu mielonego
Wykonanie:
Filety śledziowe (użyłam filetów z wiaderka) wymoczyć przez ok.1h. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kawałki ok.2-3cm. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, a następnie przelać gorącą wodą (cebula zmięknie i pozbędzie się goryczy). Odstawić do wystudzenia i następnie dodać do śledzi. W osobnym naczyniu wymieszać majonez ze śmietaną. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Jabłko pokrojone w drobną kostkę. Doprawić pieprzem i wymieszać. Dodać do śledzi. Całość dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.