Zupa krem z kalafiora, selera i pietruszki

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Zupy kremy są lekkostrawne i aksamitne w swojej konsystencji. Są sposobem na “przemycenie” warzyw, szczególnie jeśli chodzi o żywienie dzieci. Dzięki blendowaniu pietruszka czy nie zawsze lubiany seler łączą się ze smacznym kalafiorem uzyskując aromat pełnego bukietu warzyw. Dodatek niewielkiej ilości serka mascarpone (zamiennie można zastosować śmietankę kokosową – stałą część, która oddziela się w górnej części mleka kokosowego) nadaje zupie aksamitności.

Składniki:

  • 1 garść krojonej białej części pora
  • 1 garści krojonego korzenia pietruszki
  • 2 garści krojonego korzenia selera
  • 4 garści krojonego kalafiora
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka mascarpone
  • sól kamienna
  • czarny pieprz mielony

dodatkowo:

  • prażone ziarna (dyni, słonecznika lub sezamu)

Wykonanie:

Korzeń pietruszki, białą część pora i seler obrać, umyć i drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło i wrzucić warzywa. Mieszając co jakiś czas, podsmażyć do zrumienienia. Dodać kalafior (podzielony na małe różyczki). Zalać wodą do przykrycia warzyw. Gotować do miękkości warzyw – pod przykryciem, na małym ogniu. Zblendować dodając serek mascarpone. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane prażonymi ziarnami i lekko oprószone grubo mielonym pieprzem

SMACZNEGO