Zupy kremy są lekkostrawne i aksamitne w swojej konsystencji. Są sposobem na “przemycenie” warzyw, szczególnie jeśli chodzi o żywienie dzieci. Dzięki blendowaniu pietruszka czy nie zawsze lubiany seler łączą się ze smacznym kalafiorem uzyskując aromat pełnego bukietu warzyw. Dodatek niewielkiej ilości serka mascarpone (zamiennie można zastosować śmietankę kokosową – stałą część, która oddziela się w górnej części mleka kokosowego) nadaje zupie aksamitności.
Składniki:
- 1 garść krojonej białej części pora
- 1 garści krojonego korzenia pietruszki
- 2 garści krojonego korzenia selera
- 4 garści krojonego kalafiora
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka mascarpone
- sól kamienna
- czarny pieprz mielony
dodatkowo:
- prażone ziarna (dyni, słonecznika lub sezamu)
Wykonanie:
Korzeń pietruszki, białą część pora i seler obrać, umyć i drobno pokroić. W garnku rozpuścić masło i wrzucić warzywa. Mieszając co jakiś czas, podsmażyć do zrumienienia. Dodać kalafior (podzielony na małe różyczki). Zalać wodą do przykrycia warzyw. Gotować do miękkości warzyw – pod przykryciem, na małym ogniu. Zblendować dodając serek mascarpone. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypane prażonymi ziarnami i lekko oprószone grubo mielonym pieprzem
SMACZNEGO