Zupa krem z fasolki szparagowej, selera i cukinii

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Smaczna i prosta w przygotowaniu zupa krem.

Składniki:

  • 2 duże garści żółtej fasolki szparagowej
  • 2 garści pokrojonej w plastry cukinii
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża garść poszatkowanego selera
  • sól kamienna do smaku
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • prażone ziarna słonecznika do posypania
  • odrobina jogurtu naturalnego lub śmietany

Wykonanie:

Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie krążki. Na łyżce masła  podsmażyć wszystkie warzywa (lekko zarumienić), a następnie poddusić (lekko podlewając wodą). Dodać pokrojoną drobno fasolkę i zalać wszystko wodą ok 450ml. Ugotować do miękkości. Zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki, prażonym słonecznikiem i dodać odrobinę śmietany lub jogurtu.

SMACZNEGO