Smaczna i prosta w przygotowaniu zupa krem.
Składniki:
- 2 duże garści żółtej fasolki szparagowej
- 2 garści pokrojonej w plastry cukinii
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 1 duża garść poszatkowanego selera
- sól kamienna do smaku
- czarny mielony pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- prażone ziarna słonecznika do posypania
- odrobina jogurtu naturalnego lub śmietany
Wykonanie:
Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, umyć i drobno pokroić. Cukinię pokroić w cienkie krążki. Na łyżce masła podsmażyć wszystkie warzywa (lekko zarumienić), a następnie poddusić (lekko podlewając wodą). Dodać pokrojoną drobno fasolkę i zalać wszystko wodą ok 450ml. Ugotować do miękkości. Zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki, prażonym słonecznikiem i dodać odrobinę śmietany lub jogurtu.
SMACZNEGO