Szpinak z boczkiem i jajkami

 

Szybkie w przygotowaniu danie, które można przygotować zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczne, łatwe i proste do wykonania. Według poniższych ilości można przygotować 2 porcje.

Składniki:

  • 1 op. świeżego szpinaku
  • kilka plastrów boczku wędzonego parzonego
  • 3-4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony

Wykonanie:

Pokroić boczek w kostkę i obsmażyć (aż się lekko wytopi i zarumieni). Wrzucić szpinak i smażyć dalej, aż liście zwiotczeją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko, chwilę przesmażyć. Wbić jajka, jednak nie mieszając żółtek. Chwilę ściąć białka (lekko mieszając aby nie uszkodzić żółtek), a pod koniec wymieszać z żółtkami i chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

SMACZNEGO