Szybkie w przygotowaniu danie, które można przygotować zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczne, łatwe i proste do wykonania. Według poniższych ilości można przygotować 2 porcje.
Składniki:
- 1 op. świeżego szpinaku
- kilka plastrów boczku wędzonego parzonego
- 3-4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Pokroić boczek w kostkę i obsmażyć (aż się lekko wytopi i zarumieni). Wrzucić szpinak i smażyć dalej, aż liście zwiotczeją. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko, chwilę przesmażyć. Wbić jajka, jednak nie mieszając żółtek. Chwilę ściąć białka (lekko mieszając aby nie uszkodzić żółtek), a pod koniec wymieszać z żółtkami i chwilę przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO