Smażony dorsz atlantycki z cytryną

Dorsz jest rybą o delikatnym smaku. Oprócz walorów smakowych ryba bogata jest w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z uwagi na zawartość dużej ilości tłuszczu (65%) z dorsza wyrabia się tran. Do jego przyrządzenia użyłam ryby głęboko mrożonej. Przed smażeniem rybę rozmroziłam, co ułatwia jej smażenie. Niecałkowite rozmrożenie ryby powoduje jej rozpadanie się na patelni. Przed smażeniem rybę odsączam, używając kawałka ręcznika papierowego. Niewielka ilość soku z cytryny podbija jej smak. Do smażenia użyłam masła klarowanego, które dzięki swojemu smakowi nie ma wpływu na delikatny aromat ryby.

Składniki:

  • filety z dorsza atlantyckiego (4 szt)
  • ok. 2-3 łyżki masła klarowanego
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista (jako panierka)
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • plasterki cytryny

Wykonanie:

Filety ryby rozmrozić. Odsączyć pozostałą wodę ręcznikiem papierowym. Lekko posolić oraz posypać pieprzem. Na płaskim talerzu wysypać ok.3 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Obtoczyć rybę. Smażyć z obu stron na gorącym maśle klarowanym. Nie przewracać ryby dopóki ryba nie będzie dobrze usmażona (dzięki temu ryba nie będzie się rozpadać). Podawać gorącą z plasterkami cytryny, z których bezpośrednio przed konsumpcją wyciśniemy sok. Podawać z ulubioną surówką.

SMACZNEGO