Deser, który powstał na bazie gęstego mleka kokosowego oraz galaretki cytrynowej bez cukru. Dodatkową część deseru stanowią mrożone czarne porzeczki, czerwone porzeczki, kilka malin oraz bita śmietana kokosowa w dwóch smakach. Całość polałam polewą czekoladową, a dla chrupkości dodałam prażone ziarna słonecznika. Aby mleko dobrze się ubiło musi być bardzo dobrze schłodzone. Najlepiej przetrzymać je w lodówce przez 2 dni. Ubijam tylko część gęstą mleka (pozostałą wodę zużywam np. do ugotowania na niej płatków na śniadanie). Sprawdzonym mlekiem o dużej zawartości kokosa jest mleczko w czarnym kartonie. Takie samo mleczko można również kupić w puszce, jednak wolę wersję “kartonową”. Z podanej ilości składników wykonałam 6 sztuk deserków.
Składniki:
- 1 sztuka galaretki cytrynowej bez cukru
- 2 pełne łyżki ksylitolu (1 łyżka do galaretki, 1 łyżka do polewy)
- 1 łyżka pudru z ksylitolu (do bitej śmietany kokosowej)
- 2 garści prażonych nasion słonecznika
- 1 garść czarnej i czerwonej mrożonej porzeczki
- 1 garść mrożonych malin
- ok.300 ml stałej części z mleka kokosowego
- 2 łyżeczki kakao (1 łyżeczka na polewę, 1 łyżeczka do bitej kokosowej śmietany)
- 1 łyżka masła (na polewę) – można zastąpić olejem kokosowym jednak w mniejszej ilości
- 1 łyżeczka wody (do polewy)
Wykonanie ptasiego mleczka:
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości gorącej wody podanej na opakowaniu (czyli 250ml). Dodać łyżkę ksylitolu . Dokładnie wszystko rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
Zimną stałą część mleka kokosowego umieścić w wysokim naczyniu. Ubić mikserem na sztywno. Podzielić ją na dwie części. Gdy galaretka zacznie tężec dodać ją partiami do jednej części bitej śmietany ciągle miksując. Umieścić w pucharkach. Posypać połową ilości prażonego słonecznika.
Drugą część bitej śmietany wymieszać dokładnie z pudrem z ksylitolu i podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć do pucharków. Zrobiłam to za pomocą małego rękawa cukierniczego. Do drugiej części dodać łyżeczkę kakao. Dobrze połączyć. Również przełożyć do pucharków (użyłam rękawa cukierniczego z bardzo cienką tylką). Posypać mrożonymi owocami, posypać prażonymi ziarnami słonecznika. Na koniec polać przestudzoną polewą czekoladową.
Wykonanie polewy:
W małym metalowym kubeczku umieścić tłuszcz, łyżkę ksylitolu, łyżeczkę wody i łyżeczkę kakao. Zagotować i wystudzić.
SMACZNEGO