Purre z kalafiora może zastąpić tradycyjne purre ziemniaczane. Danie jest proste do przygotowania i dobrze komponuje się z mięsem czy rybą. Dzisiejsze danie składa się z purre z kalafiora, smażonej ryby oraz pasteryzowanej ciecierzycy. Dla podkreślenia smaku purre dodałam odrobinę kurkumy oraz szczyptę oregano, pieprz i sól.
Składniki:
- 1 kalafior
- 50-100ml mleka kokosowego (ilość uzależniona jest od wielkości kalafiora)
- szczypta oregano
- szczypta kurkumy
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
Ugotować kalafior do miękkości. Odcedzić wodę. Lekko odparować kalafior. Pognieść kalafior tłuczkiem lub prasą do purre. Dodać masło, mleko kokosowe oraz przyprawy w ilości według własnego uznania. Ilość mleka dozować w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Wszystko dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO