Purre z kalafiora z mlekiem kokosowym

Purre z kalafiora może zastąpić tradycyjne purre ziemniaczane. Danie jest proste do przygotowania i dobrze komponuje się z mięsem czy rybą. Dzisiejsze danie składa się z purre z kalafiora, smażonej ryby oraz pasteryzowanej ciecierzycy. Dla podkreślenia smaku purre dodałam odrobinę kurkumy oraz szczyptę oregano, pieprz i sól.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 50-100ml mleka kokosowego (ilość uzależniona jest od wielkości kalafiora)
  • szczypta oregano
  • szczypta kurkumy
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Ugotować kalafior do miękkości. Odcedzić wodę. Lekko odparować kalafior. Pognieść kalafior tłuczkiem lub prasą do purre. Dodać masło, mleko kokosowe oraz przyprawy w ilości według własnego uznania. Ilość mleka dozować w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Wszystko dokładnie wymieszać.

SMACZNEGO