Pierogi z młodej kapusty, białym serem i cebulą z chipsami z natki pietruszki

Moje odkrycie nowego smaku. Nie spodziewałam się, że połączenie kapusty z serem może być takie smaczne. Podane z chrupiącą natką pietruszki – po prostu pyszności.

Składniki na farsz:
150 gr białej kapusty (waga po ugotowaniu i odciśnięciu)
2 średniej wielkości białe cebule
90 gramów białego twarogu
sól kamienna/himalajska
czarny świeżo mielony pieprz
natka pietruszki
masło klarowane/ew. inny tłuszcz

Składniki na ciasto pierogowe:

100 gramów mąki orkiszowej z pełnego przemiału
ok. 1/4 szklanki gorącej wody
ok 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Biała kapustę ścieramy na tarce o grubszych oczkach i gotujemy do miękkości kapusty w osolonej wodzie. Odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę obraną białą cebule i smażymy ją na tłuszczu (wg.uznania – ok 2-3 łyżki oliwy lub innego tłuszczu) na kolor lekko rumiany (można lekko podlewać wodą aby nie dopuścić do jej przypalenia). Ostudzoną kapustę wyciskamy i wrzucamy do miski. Dodajemy usmażoną cebulę oraz pokruszony biały twaróg. Wszystko doprawiamy solą i sporą ilością mielonego czarnego pieprzu (ilość wg. uznania i smaku). Wszystko dokładnie łączymy ze sobą posługując się widelcem.
Przystępujemy do przygotowania ciasta.
W misce zalewamy mąkę gorącą wodą i wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto dłonią (ostrożnie żeby się nie poparzyć). Ciasto musi być elastyczne. Odstawiamy na kilka minut pod przykryciem z serwetki. Ja robię pierogi partiami. Urywam kawałek ciasta i rozwałkowuję na większej desce do krojenia podsypując lekko mąką, a następnie wykrawam posługując się szklanką okrągłe kółka z ciasta. Ważne aby ciasto zostało rozwałkowane bardzo cienko, wtedy pierożki będą miękkie. Resztki ciasta wrzucam ponownie do miski przykrytej ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Na wyciętym kółku z ciasta układam ok. łyżeczki farszu, składam na pół i sklejam pierogi. Aby pierogi się dobrze sklejały dobrze przygotować sobie w miseczce trochę mąki i moczyć palce w mące podczas ich lepienia. Układać na tacy lekko oprószonej mąką w taki sposób aby pierogi nie stykały się ze sobą. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wrzucać po kolei pierogi. Delikatnie zamieszać cedzakiem aby pierogi nie przywarły się do dna garnka. Gotować na średnim ogniu aby nie “bulgotały” gdyż mogą wtedy się porozklejać. Po ich wypłynięciu kontynuować gotowanie ok. 3 minut. Po wyjęciu z wody lekko oblać odrobiną tłuszczu aby nie dopuścić do ich sklejenia.
Przygotowanie chipsów z natki pietruszki.
Natkę pietruszki pokroić. Wrzucić na roztopione masło i przesmażyć stale mieszając (uwaga, trochę może pryskać). Po chwili smażenia (ok.minuty), gdy woda z niej odparuje, natka będzie przyjemnie chrupiąca. Podać ją na pierogi.

SMACZNEGO