Pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy i pomidorów

 

Bardzo smaczna i dobrze rozsmarowująca się pasta kanapkowa. Nie jest skomplikowana w wykonaniu, co jest dużym jej plusem. Dedykowana dla każdego podniebienia: dla wegetarian, wegan i mięsożerców. Myślę, że będzie smakować każdemu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • około 2-3 suszone pomidory z oleju (jeśli duże to 2)
  • 1 łyżka oleju z pomidorów
  • 1/2 niewielkiego pomidora
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ksylitol do smaku

 

Wykonanie:

Soczewicę czerwoną dokładnie, kilkukrotnie wypłukać. Zalać wodą do przykrycia i około 2 cm ponad jej powierzchnię. Dodać niewielka ilość soli (2 szczypty). Gotować ostrożnie, aby jej nie rozgotować (około 7 minut do maks.9 minut). Powinna być miękka ale w całości. Jeśli woda wsiąknie dolać wrzątku. Przełożyć na sito do obcieknięcia, a następnie zblendować. Dodać pokroje drobno pomidory suszone z oleju, połowę pomidora pozbawionego skórki i łyżkę oleju. Dolać sok z cytryny, sól kamienną, pieprz i ksylitol do smaku. Całość dokładnie zblendować na gładką , jednolitą masę. Po przełożeniu do pojemnika polałam ją odrobiną oliwy z oliwek i posypałam mieszanką suszonych pomidorów z bazylią.

 

SMACZNEGO