Ekspresowy i bardzo prosty 3 składnikowy krem z kalafiora. Gładka i dzięki blendowaniu lekko napowietrzona konsystencja jest zaletą potrawy. Bardzo mi smakowała i dziś podzielę się z Wami przepisem. Ważna jest jakość mleka kokosowego, gdyż nadaje potrawie delikatnego smaku. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na skład mleka, który powinien składać się wyłącznie z wody i kokosa. Jakiekolwiek dodatki pogarszają jakość produktu, nadając mleku jednorodną masę (emulgatory, zagęszczacze i inne dodatki). Dobrej jakości mleko powinno ulec rozwarstwieniu.
Krem można podawać z prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika. Listek bazylii jako dodatek nada jej lekkiego aromatu i dobrze komponuje się ze smakiem kalafiora.
Składniki:
- 1 pełna łyżeczka masła 82%
- 3 garści bardzo drobnych różyczek kalafiora
- kilka łyżek mleka kokosowego
- sól kamienna
- pieprz czarny drobnomielony
Wykonanie:
W rondlu roztopić masło i wrzucić różyczki kalafiora. Podsmażyć do lekkiego zarumienienia, co jakiś czas mieszając. Podlać wodą do lekkiego przykrycia kalafiora i lekko posolić. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu dodać mleko kokosowe (ilość według uznania) i lekko zagotować. Zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Ilością wody i uregulować gęstość zupy.
SMACZNEGO