Jajko sadzone w trochę innym wydaniu. Duszony por na maśle ma inny smak od duszonej cebuli. Jajko w takiej wersji podałam na śniadanie, jednak idealnie nadaje się również jako drugie danie obiadowe lub kolacja. Do jego przygotowania użyłam tylko jasnej części pora.
Składniki:
- biała część pora
- niewielka ilość masła
- jajko
- sól i pieprz do smaku
- koperek drobno pokrojony jako dodatek smakowy
Wykonanie:
Na niewielkiej ilości masła podsmażyć drobno pokrojoną białą część pora. Co chwilę mieszać. Gdy por będzie się lekko rumienił, podlać niewielką ilość wody, przykryć i zmniejszyć gaz. Udusić do miękkości. Odstawić na talerzyk, tworząc wgłębienie w środku (miejsce, w którym ułożymy usmażone jajko). Na patelni usmażyć jajko sadzone, a następnie delikatnie ułożyć na uduszonym porze. Doprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem.
SMACZNEGO