Gniazdka orkiszowe

Pyszne ciastka z lukrem z ksylitolu. Wykonane są z parzonego ciasta, z użyciem tylko kilku składników. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej użyłam mąki orkiszowej z pełnego przemiału. Polane kwaskowatym lukrem wyszły pysznie. Nawet nie sądziłam, że przygotowanie tych ciastek jest tak proste. Nie wymagają użycia dużej ilości ksylitolu, gdyż użyłam go tylko do przygotowania lukru. Zamiast większych ciastek przygotowałam małe ciasteczka, które można zjeść jednym kęsem. Dzięki temu są bardziej podzielne i chyba po prostu lepiej smakują. Naprawdę polecam.

Składniki na ciasto:

150 gramów mąki orkiszowej z pełnego przemiału
75 gramów masła
3 jajka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
olej rzepakowy do głębokiego smażenia (ilość uzależniona jest od wielkości garnka jaki użyjemy do smażenia)
papier do pieczenia

Składniki na lukier:

3-4 łyżki pudru z ksylitolu
sok z wyciśniętej cytryny (ok.połowa cytryny)

Wykonanie ciastek:

Zagotować wodę z masłem i odrobiną soli. Dosypać mąkę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę trzymając garnek na małym ogniu przez krótką chwilę. Odstawić do wystudzenia. Do przestudzonej masy wbijać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z małą tylką w kształcie gwiazdki lub użyć szprycy do dekorowania z podobną końcówką. Wyciskać ciasto na papier do pieczenia  tworząc kółka przypominające kształtem gniazdka. Pociąć nożyczkami papier z wyciśniętym ciastem – na kwadraty (w taki sposób, aby na każdym kwadracie znajdowało się jedno ciastko). Do rondelka wlać olej i podgrzać do wysokiej temperatury. Chwytając za papier kłaść na gorący olej każdy kwadrat papieru z ciastkiem, papierem do góry. Po chwili smażenia, papier delikatnie odklei się od ciastka i należy go wyjąć (można użyć do tego długiej pensety). Podczas smażenia należy bardzo uważać aby się nie poparzyć. Po chwili przewrócić gniazdko na drugą stronę i poczekać aż się usmaży. Po wyjęciu z oleju odsączyć je na ręczniku papierowym. Polać lukrem.

Wykonanie lukru:

Ksylitol w pudrze utrzeć z sokiem z cytryny. Ilość soku z cytryny reguluje jego gęstość. Można wykonać lukier z dodatkiem wody i soku z cytryny ale wtedy będzie niej kwaśny. Co kto lubi:)

SMACZNEGO