Faszerowana papryka jest podobna w wykonaniu do gołąbków. Farsz zbliżony w smaku, jednak użyłam odrobinę innych mieszanek ziół. Swoje danie podałam z sosem pomidorowym, posypane siekanym drobno koperkiem, który nadał potrawie dodatkowy aromat.
Składniki:
- 6-8 czerwonych ładnych papryk
- 600 gramów mięsa mielonego
- ok. 200 gramów ryżu brązowego
- 3 – 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 3 duże cebule
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- ok. 1 pełnej łyżki smalcu
- drobno siekany koperek do posypania, bezpośrednio przed podaniem
Wykonanie:
Papryki umyć, odciąć górną część o grubości ok 1,5 cm, pozostawiając część łodyżki (będzie to stanowić przykrycie papryk podczas duszenia). Papryki dokładnie wydrążyć i opłukać. Przygotować farsz. Ugotować ryż brązowy w wodzie z solą. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć ją na łyżce smalcu, a następnie dodać do ryżu. Dodać pozostałe składniku i dobrze wyrobić farsz. Ilość soli i pieprzu w zależności od upodobań. Napełnić papryki farszem. Papryki przykryć odciętymi wcześniej górnymi częściami papryki, tworząc zamkniętą całość. Umieścić je na głebokej pateln. Dolać troszkę wody dusić pod przykryciem lub piec w piekarniku (najlepiej w żaroodpornym naczyniu) przez około 1 godz.
Składniki do przyrządzenia sosu pomidorowego:
- 1 słoik domowego przecieru pomidorowego (użyłam 500ml) lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 200 ml bulionu
- ocet jabłkowy (około łyżki lub według uznania)
- ksylitol (do przełamania smaku)
- sól kamienna
- czarny pieprz mielony
- 1 łyżeczka mąki orkiszowej (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Wykonanie sosu:
Przecier pomidorowy przelać do garnka. Dodać bulion, lub wodę. Ilość uzależniona jest od gęstości przecieru oraz od ilości sosu jaką chcemy uzyskać. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Doprawić do smaku octem jabłkowy, ksylitolem, pieprzem i solą (ilości uzależnione są od własnego smaku). Dzięki zastosowaniu octu i ksylitolu sos uzyska zdecydowany smak słodko-kwaśny, który bardzo dobrze komponuje się z potrawą. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można go zagęścić niewielką ilością rozprowadzonej w zimnej wodzie mąki orkiszowej, wlaniu do sosu i zagotowaniu mieszając.
SMACZNEGO