Drożdże drożdżom nie są równe

wpis w: Kulinaria, Na co dzień | 0

 

Temat tego produktu postanowiłam zgłębić, aby posiąść wiedzę niezbędną do bezpiecznego stosowania ich w swoich przepisach. Mając na względzie konsumowanie potraw przygotowanych w oparciu o moje przepisy przez osoby przebywające na diecie przeciwgrzybiczej ten temat jest mi szczególnie bliski i wymaga wyjaśnienia. Oprócz wiedzy z różnych źródeł, książek i opracowań, skontaktowałam się z dietetykiem klinicznym, który dodatkowo potwierdził informacje przedstawione poniżej. Kilka istotnych właściwości chcę Wam przedstawić.

Czym są nieaktywne drożdże?

Nieaktywne płatki drożdżowe jak sama nazwa wskazuje są to drożdże, które zostały poddane dezaktywizacji, po której są w stanie nieaktywnym. Ich produkcja polega na dodaniu do świeżych drożdży pożywki (np. glukozy lub melasy buraczanej), poddanie ich wyrośnięciu, a następnie ich dezaktywacji przy zastosowaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu procesowi, drożdże przestają posiadać właściwości pączkowania. Kolejnym etapem jest ich wysuszenie. Tak wysuszone drożdże przypominają swoim wyglądem bułkę tartą. Są świetnym dodatkiem do potraw, gdyż podbijają smak potrawy. Swoim smakiem przypominają tarty parmezan i z powodzeniem zastępują ten składnik w diecie.

Czy w diecie przeciwgrzybiczej mogę stosować w swojej kuchni płatki drożdżowe nieaktywne?

Aby zgłębić ten temat, oprócz wiedzy ogólnodostępnej postanowiłam zwrócić się z tym pytaniem osobiście do dietetyka klinicznego. Uzyskałam informacje, że produkt ten jest bezpieczny i może być spożywany przez osoby będące na diecie przeciwgrzybiczej. Informację otrzymałam ustnie w związku z czym nie posiadam dokumentu, który mógłby to potwierdzić. Postanowiłam poszukać publikacji na temat drożdży nieaktywnych. Dotarłam do opracowania, którego autorem jest ekspert ds. drożdży dr Seymour Pomper posiadający 40 letnie doświadczenie w pracy z zastosowaniem drożdży. Z publikacji dowiadujemy się, że drożdże nieaktywne są produktem zupełnie przeciwnym do drożdży aktywnych i tak jak sama nazwa wskazuje są to nieaktywne drożdże, które nie posiadają właściwości fermentujących ani możliwości wzrostu przez pączkowanie. Mimo to są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo wspierając jednocześnie układ immunologiczny. W nieaktywnych drożdżach występuje cały kompleks witamin z grupy B, witamina D i C, fosfor, chrom, wapń potas i selen.

WAŻNE:

Kupując nieaktywne płatki drożdżowe obowiązkowo należy sprawdzać skład, gdyż można spotkać w sprzedaży produkty z dodatkiem np. mąki pszennej lub ekstraktu słodu jęczmiennego. Będąc na diecie przeciwgrzybiczej nieaktywne płatki drożdżowe z takimi dodatkami nie nadają się do spożycia.