Bardzo delikatne placuszki wykonane z mąki z amarantusa i dodatkiem domowego naturalnego jogurtu. Osoby nie spożywające nabiału domowy jogurt naturalny mogą zastąpić roślinnym jogurtem (np. kokosowym). Placuszki można podać posypane z pudrem z ksylitolu lub owocami.
Składniki:
- 1 jajko
- ok.3 pełnych łyżek mąki z amarantusa
- szczypta soli kamiennej
- szczypta sody oczyszczonej
- 2-3 łyżki domowego jogurtu naturalnego lub jogurtu roślinnego (ilość uzależniona od gęstości jogurtu i wielkości jajka)
- olej do smażenia (użyłam rzepakowego)
Wykonanie:
Do kubka wbić jajko. Dodać mąkę z amarantusa, sól, sodę i jogurt. Dobrze połączyć składniki (zrobiłam to z pomocą mątewki). Placuszki smażyć na oleju z dwóch stron. Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
SMACZNEGO