Zupełnie przypadkiem natknęłam się w sklepie na pewną mieszankę ziół. Po sprawdzeniu składu (nie posiada żadnych dodatków, wzmacniaczy składu ani konserwantów) postanowiłam sprawdzić jej zastosowanie jako dodatek w mojej kuchni. Niewielka jej ilość podbija smak surówek, sosów i past. Po raz pierwszy użyłam jej do przygotowania pasty twarogowej. Bazę pasty stanowi najzwyklejszy biały twaróg, który kupuję na wagę (od lat ten sam wspaniały smak i bez żadnych niechcianych dodatków) sprzedawany w dużych kostkach o wadze około 700-800 gramów oraz domowy jogurt. Wiodącym smakiem pasty jest aromat suszonych pomidorów z dodatkiem bazylii i czosnku. To właśnie skład mieszanki ziołowej nadaje aromat tej paście. W skład ziół wchodzą suszone pomidory, bazylia i drobne płatki czosnku. Pasta jest kremowa i świetnie komponuje się z pieczywem. Dla mnie – pycha!
Składniki:
- biały twaróg
- jogurt domowy (ilość uzależniona od wilgotności twarogu)
- mieszanka ziołowa – suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Biały twaróg umieścić w głębszej miseczce. Dodać domowy jogurt oraz mieszankę ziół (ilość według własnego uznania) i zblendować do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem do uzyskania smaku, który nam odpowiada. Pastą smarować pieczywo. Najlepiej smakuje posypana niewielką ilością mieszanki ziołowej (fajnie chrupie podczas jedzenia).
SMACZNEGO