Żytnie muszle z nadzieniem twarogowo-szpinakowym

Danie nie wymagające umiejętności kulinarnych. Ładnie prezentuje się na talerzu. Swoim wyglądem zachęca do zjedzenia. Jest bardzo podzielne. Każda muszla to jeden duży kęs.

Składniki:

  • 100 gramów makaronu żytniego w kształcie muszli
  • 100 gramów białego twarogu
  • 200 gramów świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól kamienna/himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • ok. 1 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (opcjonalnie)
  • 2 jajka ugotowane na twardo lub smażone jak jajecznica (mocno wysmażona)
  • kilka listków natki pietruszki

Wykonanie:

Na początek wykonać farsz. Na maśle udusić szpinak. Pod koniec dodać przeciśnięty przez prasę czosnek. Biały twaróg zgnieść widelcem i dodać do niego szpinak oraz pokruszone ugotowane na twardo jajka (lub mocno wysmażoną jajecznicę). Wszystko zblendować. Gdy jest za gęste można dodać jogurt lub odrobinę śmietany. Lepiej jak jest konsystencja jest gęstsza, gdyż nie będzie wypływać z muszli podczas konsumpcji.  Doprawić do smaku pieprzem i solą. Ugotować makaron w wodzie z solą, zwracając uwagę na to, aby go nie uszkodzić podczas gotowania. Odcedzić i przelać wodą, jednak makaron powinien być podany ciepły (zimny wysycha i muszle zrobiłyby się po prostu twarde). Napełnić muszle farszem i przybrać listkami natki pietruszki. Do napełniania użyłam rękaw cukierniczy (można z powodzeniem zastąpić go zwykłym foliowym woreczkiem z odciętym narożnikiem).

SMACZNEGO.