Trochę inna odsłona żurku. Zamiast ziemniaków zrobiłam kluseczki. Połączenie żurku oraz klusek lanych sprawdziło się i smakowało. Lane kluski wykonałam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz jajka i dodatku soli.
Składniki:
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Kości z mięsem na zupę lub np.porcja żeberek albo rosołowa
- Łodyżki z natki pietruszki (listki wkroić do zupy po jej ugotowaniu)
- Kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2 białe kiełbasy (użyłam domowej białej)
- Jajka na twardo
- Śmietana niskoprocentowa lub gęsty jogurt (opcjonalnie)
- Zakwas żurku ok.500ml
- 2 łyżki otartego majeranku
- Chrzan domowy (dodawany do smaku bezpośredniona na talerzu)
- odrobina oleju do podsmażenia cebuli
Na lane kluski:
- 1 jajko
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista
- Odrobina soli
Wykonanie ciasta na kluski:
Wbić jajko do kubeczka, dodać mąki tyle, aby ciasto było konsystencji śmietany. Lekko posolić i całość dobrze wymieszać. Nie może być za rzadkie, gdyż się rozpłynie i zagęści zupę. Dla osób mniej wprawionych proponuję ciasto umieścić w foliowym woreczku i odciąć malutki narożnik woreczka. Wyciskając ciasto bezpośrednio na gotującą zupę.
Wykonanie:
Ugotować bulion z kości, liści laurowych, ziela angielskiego, łodyżek natki pietruszki, ciemnozielonej części pora (jasna część trafi do zupy, drobno pokrojona). Warzywa (marchew, seler, korzeń pietruszki, por) umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć ją do lekko brązowego koloru na niewielkiej ilości oleju. Wywar przecedzić, a nastęnie dodać do niego pokrojone warzywa i podsmażoną cebulkę. Wywar powinien przykrywać warzywa. Pamiętać należy, że 500 ml żurku znacznie zwiększy ilość płynu w efekcie finalnym. Gdy warzywa będą już miękkie dolać żurek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować całość, a nastęnie zmniejszyć ogień i wrzucić białą kiełbasę aby się dobrze zaparzyła w zupie. Mięso oddzielić od kości, pokroić i wrzucić do zupy. Wyjąć zaparzoną kiełbasę, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Na gotującą się zupę wlewać malutkimi porcjami ciasto kluskowe. Chwilę podgotować. Posypać zupę dobrze rtartym w dłoniach majerankiem. Podawać z odrobiną śmietany (opcjonalnie), posypaną natką pietruszki, ugotowanym na twardo jajkiem i plastrami kiełbasy. Dodatkowo do talerza dodaję odrobinę domowego chrzanu.
SMACZNEGO