Żurek z lanymi kluskami

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Trochę inna odsłona żurku. Zamiast ziemniaków zrobiłam kluseczki. Połączenie żurku oraz klusek lanych sprawdziło się i smakowało. Lane kluski wykonałam z mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz jajka i dodatku soli.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Kości z mięsem na zupę lub np.porcja żeberek albo rosołowa
  • Łodyżki z natki pietruszki (listki wkroić do zupy po jej ugotowaniu)
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 białe kiełbasy (użyłam domowej białej)
  • Jajka na twardo
  • Śmietana niskoprocentowa lub gęsty jogurt (opcjonalnie)
  • Zakwas żurku ok.500ml
  • 2 łyżki otartego majeranku
  • Chrzan domowy (dodawany do smaku bezpośredniona na talerzu)
  • odrobina oleju do podsmażenia cebuli

Na lane kluski:

  • 1 jajko
  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • Odrobina soli

Wykonanie ciasta na kluski:

Wbić jajko do kubeczka, dodać mąki tyle, aby ciasto było konsystencji śmietany. Lekko posolić i całość dobrze wymieszać. Nie może być za rzadkie, gdyż się rozpłynie i zagęści zupę. Dla osób mniej wprawionych proponuję ciasto umieścić w foliowym woreczku i odciąć malutki narożnik woreczka. Wyciskając ciasto bezpośrednio na gotującą zupę.

Wykonanie:

Ugotować bulion z kości, liści laurowych, ziela angielskiego, łodyżek natki pietruszki, ciemnozielonej części pora (jasna część trafi do zupy, drobno pokrojona). Warzywa (marchew, seler, korzeń pietruszki, por) umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę a następnie podsmażyć ją do lekko brązowego koloru na niewielkiej ilości oleju. Wywar przecedzić, a nastęnie dodać do niego pokrojone warzywa i podsmażoną cebulkę. Wywar powinien przykrywać warzywa. Pamiętać należy, że 500 ml żurku znacznie zwiększy ilość płynu w efekcie finalnym. Gdy warzywa będą już miękkie dolać żurek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować całość, a nastęnie zmniejszyć ogień i wrzucić białą kiełbasę aby się dobrze zaparzyła w zupie. Mięso oddzielić od kości, pokroić i wrzucić do zupy. Wyjąć zaparzoną kiełbasę, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Na gotującą się zupę wlewać malutkimi porcjami ciasto kluskowe. Chwilę podgotować. Posypać zupę dobrze rtartym w dłoniach majerankiem. Podawać z odrobiną śmietany (opcjonalnie), posypaną natką pietruszki, ugotowanym na twardo jajkiem i plastrami kiełbasy. Dodatkowo do talerza dodaję odrobinę domowego chrzanu.

SMACZNEGO