Żurek z domową białą kiełbasą i jajkiem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Do wykonania tej zupy potrzebny będzie zakwas z razowej mąki żytniej. Jest to słowiańska zupa, która podawana jest zarówno w Polsce jak i na Białorusi, Czechach i Słowacji. Dodatek czosnku, chrzanu i majeranku nadaje jej tradycyjny, aromatyczny zapach i smak. Zupę ugotowałam w 4 litrowym garnku.

Składniki:

  • 3-4 domowe białe kiełbasy
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • kości mięsne na bulion
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • śmietana lub dobry jogurt
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka majeranku
  • 1-2 łyżeczki chrzanu domowego
  • ok.500 ml zakwasu z mąki razowej
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Na bazie kości z mięsem gotujemy bulion. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszki, por i seler. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Ziemniaki gotuję w osobnym garnku, a następnie oziębiam przed pokrojeniem i dodaniem ich do zupy (dzięki temu wytworzy się tzw.skrobia oporna). Gdy warzywa są już miękkie wyciągamy w całości por (który bardzo lubię jeść po ugotowaniu), dolewamy zakwas oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, chrzan do smaku oraz majeranek. Dodajemy białą kiełbasę aby się dobrze uparzyła. Część kiełbas można pokroić w plastry i podsmażyć, aby nastęnie wrzucić całość do zupy. Zupę podawać posypaną natką pietruszki z łyżeczką śmietany oraz z połówką jajka na twardo.

SMACZNEGO