Od czasu do czasu można sobie pozwolić na zupę szczawiową z dobrym wiejskim jajem i łyżeczką śmietany. Zupa została ugotowana bez ziemniaków, jednak można je dodać po osobnym ugotowaniu w mundurkach i ostudzeniu (wytrąca się wtedy skrobia oporna). Można też zastąpić ziemniaki ryżem brązowym albo po prostu zwiększyć ilość jajek ugotowanych na twardo.
Składniki:
4-5 dużych garści szczawiu
1 niewielka marchewka
1 por
Kawałek selera
1 duża pietruszka
Liść laurowy 2-3 sztuki
Ziele angielskie kilka ziarenek
Kawałek części kurczaka (ćwiartka albo ze dwie nogi)
Jajka ugotowane na twardo
Śmietana niskoprocentowa lub jogurt typu greckiego
Natka pietruszki
Cebula duża
Sól i pieprz
Wykonanie:
Do garnka włożyć opłukane części z kurczaka. Zalać wodą ok.2- 2,5 litra. Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy. W między czasie umyć, obrać warzywa i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się wywaru. Następnie usunąć łodyżki szczawiu, umyć go i drobno pokroić. Szczaw wrzucić do zupy dopiero jak wszystkie warzywa będą już miękkie. Chwilę jeszcze pogotować i gotowe. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i łyżeczką śmietany lub jogurtu greckiego Posypać natką pietruszki. Do zupy można dodać ogotowane osobno ziemniaki, schłodzone i pokrojone lub np. ryż brązowy.
SMACZNEGO