Zupa „przegląd lodówki”

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Trudno znaleźć właściwą nazwę dla tej zupy. Zrobiłam ją po prostu z tego co zostało w lodówce i zamrażalniku. Takie zupy z reguły wychodzą smaczne, gdyż w ich składzie jest dużo różnych składników, które nadają jej cudowny smak. Wyszła pysznie. Ugotowałam ją w 4 litrowym garnku. Dodatkowo można dodać do smaku odrobinę otartego majeranku.

 

Składniki:

 

  • kawałek selera
  • łodygi natki pietruszki
  • łodygi kopru
  • kawałek łodygi selera naciowego
  • łodyżka lubczyka
  • 1 mała marchewka
  • resztki botwinki
  • niewielki  buraczek
  • kawałek zielonej części pora
  • duża  cebula
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy 2 -3 sztuki
  • ziele angielskie (kilka ziarenek)
  • jogurt/śmietana niskoprocentowa
  • natka pietruszki
  • pokrojony drobno koperek
  • ziemniaki 3 sztuki, ugotowane w mundurkach podane do gotowej zupy po ich schłodzeniu i pokrojeniu w kostkę
  • ćwiartka z kurczaka/porcja rosołowa
  • Sól kamienna
  • Czarny mielony pieprz
  • Ocet jabłkowy ok. 1 łyżki
  • Ksylitol

Wykonanie:

 

Umyć mięso jakie posiadamy i wrzucić do garnka. Zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Dorzucić łodygi pietruszki, kopru, zieloną część pora i lubczyk. Ugotować na małym ogniu bulion. Pokroić w drobną kostkę marchewkę, seler, małego buraka i pietruszkę. Z bulionu wyjąć ugotowaną zieleninę. Dodać pokrojone pozostałe warzywa. Dodać pokrojoną botwinę. Cebulę pokroić na 4 części i przypalić ją na suchej patelni, aż zacznię się przypalać. Nada to zupie głębszy aromat i smak. Dodać do zupy i gotować ją do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić ugotowane osobno, zimne ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę doprawić solą, czarnym mielonym pieprzem. Dodatkowo dodać niewielką ilość octu jabłkowego i ksylitolu do smaku, który zbalansuje smak kwaśny i pogłębi smak zupy. Zupę podałam z kleksem śmietany niskoprocentowej, posypaną pokrojonym drobno koperkiem i natką pietruszki.

SMACZNEGO