Zupa krem z zielonych szparagów

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Smaczna, prosta w wykonaniu zupa krem. Wystarczy kilkanaście minut i danie jest już gotowe. Zupy krem są treściwe, gęste i można je podawać z różnymi dodatkami. Ja wybrałam prażone ziarna słonecznika jednak świetnie pasują również pestki dyni czy grzanki z chleba żytniego na zakwasie. Zupę wykonałam z części twardszych szparagów, które pozostały mi po odcięciu części miękkich, wcześniej przyrządzonych do bezpośredniego spożycia po ich blanszowaniu.

Składniki:
250 gramów zielonych szparagów – części dolnej (szparagi zielone nie wymagają obierania)
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości biała cebula
1 łyżka masła/ można użyć oleju kokosowego (wg.uznania)
1 liść laurowy
4 ziela angielskie
świeżo mielony biały pieprz
sól
koperek świeży drobno krojony
prażone ziarna słonecznika
ew. śmietana niskoprocentowa lub dobrej jakości gęsty jogurt naturalny


Wykonanie:

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę do uzyskania złotego koloru. W przypadku lekkiego przypaleniu podlać niewielką ilością wody. Dodać przeciśnięty przez wyciskacz czosnek oraz pokrojone szparagi. Zalać wodą do przykrycia warzyw. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem do miękkości szparagów. Wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko dokładnie zblendować. Doprawić do smaku solą (najlepiej himalajską lub kamienną) oraz białym mielonym pieprzem – ilości według uznania (ja dodałam ok. pół małej łyżeczki). Podawać z prażonymi ziarnami, grzankami oraz drobno krojonym koperkiem. Można dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu.

SMACZNEGO