Zupa krem z kalafiora i koperku

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Delikatna, aromatyczna i aksamitna – taka właśnie jest ta zupa krem. Pachnie świeżo, letnio i jest po prostu pyszna. Dodatkiem mogą być różne prażone pestki, zarówno słonecznik, sezam czy też dynia.

Składniki:

  • 1 garść krojonej białej części pora
  • 1 garść krojonej w kostkę pietruszki
  • 2 garści krojonego w kostkę selera
  • 4 garści krojonego kalafiora
  • 2 garści krojonego koperku
  • 1 pełna łyżka mascarpone
  • 1 pełna łyżka masła 82%
  • sól kamienna
  • czarny pieprz mielony

dodatkowo:

  • prażone ziarna (dyni, sezamu lub słonecznika)

Wykonanie:

Seler, pietruszkę, por i kalafior po obraniu i umyciu pokroić. W garnku rozpuścić masło i wrzucić warzywa. Smażyć do momentu, aż się lekko przyrumienią. Zalać wodą do przykrycia warzyw, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości. Na końcu dosypać drobno pokrojony koperek. Zblendować dodając łyżkę mascarpone. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z prażonymi ziarnami.

SMACZNEGO