Delikatna, aromatyczna i aksamitna – taka właśnie jest ta zupa krem. Pachnie świeżo, letnio i jest po prostu pyszna. Dodatkiem mogą być różne prażone pestki, zarówno słonecznik, sezam czy też dynia.
Składniki:
- 1 garść krojonej białej części pora
- 1 garść krojonej w kostkę pietruszki
- 2 garści krojonego w kostkę selera
- 4 garści krojonego kalafiora
- 2 garści krojonego koperku
- 1 pełna łyżka mascarpone
- 1 pełna łyżka masła 82%
- sól kamienna
- czarny pieprz mielony
dodatkowo:
- prażone ziarna (dyni, sezamu lub słonecznika)
Wykonanie:
Seler, pietruszkę, por i kalafior po obraniu i umyciu pokroić. W garnku rozpuścić masło i wrzucić warzywa. Smażyć do momentu, aż się lekko przyrumienią. Zalać wodą do przykrycia warzyw, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości. Na końcu dosypać drobno pokrojony koperek. Zblendować dodając łyżkę mascarpone. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z prażonymi ziarnami.
SMACZNEGO