Bardzo prosta do przygotowania zupa krem. Smaczna i pożywna. Dodatek dobrej jakości gęstego mleka kokosowego podnosi jej kaloryczność.
Składniki:
1 cukinia (ok.250 gr)
ok.3 łyżek oliwy z oliwek
1 niewielka najlepiej młoda cebula
kilka łyżek gęstego mleka kokosowego
niewielka garść świeżych liści bazylii
ok. 250 ml wody
sól kamienna
pieprz czarny mielony
słonecznik prażony do posypania
Wykonanie:
Cukinię zetrzeć na talarki i mieszając podsmażyć na oliwie z oliwek do momentu, aż zacznie brązowieć. Przełożyć do mniejszego garnka. Na patelni (niemalże suchej) przysmażyć drobno pokrojoną cebulę do momentu, aż zacznie lekko brązowieć. Przełożyć do garnka z cukinią. Zalać wodą i zagotować do miękkości. Zblendować. Doprawić solą, pieprzem, dolać ok.4 łyżek mleka kokosowego i garść bazylii. Jeszcze raz zblendować i zagotować. Podawać posypaną prażonym słonecznikiem, kilkoma listkami bazylii i łyżką mleka kokosowego.
SMACZNEGO