Zupa krem z brokułów, białych warzyw z prażonym czarnym sezamem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Po raz pierwszy do zupy krem dodałam czarny sezam. Po uprażeniu czarny sezam zyskuje na swoim smaku. Ziarna prażyłam na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczęły podskakiwać. Ciekawy dodatek smakowy do zup i deserów. Z pewnością częściej sięgnę po ten dodatek.

Czarny sezam ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Polecany szczególnie dla osób mających problemy z żołądkiem i jelitami. Posiada dużo błonnika, minerałów, witaminy A i E. Reguluje ciśnienie krwi. Zawiera naturalne przeciwutleniacze: sezaminę i sezamolinę. Obniża podatność na stres. Ze względu na swój wygląd często mylony z czarnuszką. To tylko niektóre jego właściwości.

Składniki:

  • 70 gramów białej części pora
  • 70 gramów korzenia selera
  • 70 gramów korzenia pietruszki lub pasternaka
  • 200 gramów brokułów
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 500 ml wody
  • 3 szczypty suszonego czosnku
  • odrobina startego imbiru (ostrożnie z ilością)
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • prażone ziarna sezamu czarnego
  • śmietanka kokosowa jako dodatek

Wykonanie:

Białe warzywa obrać (pietruszka, seler) oraz łodygę brokułów umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora drobno pokroić, brokuły również. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić warzywa i lekko podsmażyć mieszając, aby nie doszło do przypalenia. Gdy lekko zmienią kolor zalać wszystko wodą i dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu. Po ugotowaniu zblendować i doprawić do smaku czosnkiem, solą, imbirem i pieprzem. Podawać gorące, z posypanym czarnym prażonym sezamem oraz kleksem ze śmietanki kokosowej.

SMACZNEGO