Pyszna kremowa zupa z prażonymi płatkami migdałów. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Dodatkowo można polać kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, wzbogaci on smak zupy.
Składniki:
1 duża cebula
2 korzenie pietruszki
2 plastry po ok 1 cm selera
1 mały kalafior
biała część pora – ok 10 cm
4 ząbki czosnku
2 – 3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1/4 – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
szczypta imbiru
ksylitol (około łyżeczki płaskiej – najlepiej próbować podczas doprawiania)
sok z cytryny (1/2 łyżki do łyżki – do uzyskania balansu pomiędzy smakiem słodkim a kwaśnym, najlepiej próbować)
Wykonanie:
Rozgrzać masło z oliwą. Usmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, lekko zarumienić. Dodać pokrojony por i przepuszczony przez wyciskacz czosnek. Smażyć około minuty. Dodać pokrojone w kostkę: pietruszkę, seler i różyczki kalafiora. Zalać wodą do przykrycia warzyw. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, imbirem, sokiem z cytryny i ksylitolem. Podawać z prażonymi migdałami, prażonym słonecznikiem albo pestkami dyni. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu bezpośrednio przed podaniem. Posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO