Są szparagi i jest zupa. Lekka zupa krem z białych szparagów. Szybkie i proste wykonanie.
Składniki:
340 gram obranych szparagów
1 cebula
2 dość spore ząbki czosnku
1 łyżka masła (lub zastępczo np olej kokosowy)
500 ml wody
posiekana natka pietruszki
1 łyżka prażonego słonecznika
imbir mielony – około 1/2 łyżeczki (4 szczypty)
kurkuma – około 1/3 łyżeczki (3 szczypty) – uważać aby nie była gorzka
gałka muszkatołowa – około 1/4 łyżeczki (2 szczypty)
sól – około płaskiej łyżeczki
pieprz do smaku
łyżeczka jogurtu/śmietany niskoprocentowej
Wykonanie:
Obrać szparagi, umyć, pokroić drobno. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Do garnka dodać tłuszcz i po rozpuszczeniu wrzucić cebulę i czosnek przepuszczony przez wyciskacz. Smażyć do lekkiego zrumienienia mieszając. Dolewać odrobinę wody aby się nie przypaliło. Wrzucić szparagi, zalać wodą. Ugotować zupę do miękkości. Zblendować i doprawić do smaku według własnego upodobania.
Podawać z krojoną natką pietruszki i np. prażonymi pestkami słonecznika.
SMACZNEGO