Pyszna zupa z indyjską nutą. Bardzo łatwa w przygotowaniu a jeszcze szybsza w zjedzeniu. Jedna z moich ulubionych zup kremów. Mleko kokosowe nadaje jej delikatny smak a liście i przyprawa curry jej charakter. Przygotowana na mleku kokosowym własnego wykonania, które jest niezwykle łatwe do zrobienia. Zamknijmy oczy i przenieśmy się na chwilę do Indii.
Składniki:
250 – 270 gramów kapusty białej
1 średniej wielkości cebula biała
750 ml mleka kokosowego (uzyskanego ze 100 gramów wiórek kokosowych)
10 listków suszonego curry
szczypta białego mielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
1 łyżka masła klarowanego
grzanki z chleba żytniego na zakwasie
Wykonanie:
Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę białą cebulę. Gdy się lekko zarumieni podlewamy wodą aby się zeszkliła i nie przypaliła. Wlewamy mleko kokosowe. Kroimy drobno kapustę i wrzucamy do garnka. Dodajemy listki curry. Gotujemy do chwili uzyskania miękkiej kapusty. Wyjmujemy listki curry. Wszystko blendujemy na jednolity aksamitny krem. Doprawiamy sypkim curry, pieprzem, solą i dokładnie mieszamy. Ponownie chwilkę zagotowujemy i gotowe. Podajemy z grzankami z żytniego chleba lub prażonymi ziarnami typu dynia lub słonecznik.
SMACZNEGO