Zupa krem – botwinka z grzankami i jajkiem

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Pyszna delikatna zupka krem. Efekt przerósł moje oczekiwania. Podałam ją z jajkiem na twardo, grzankami z chleba żytniego na zakwasie i drobno krojoną natką pietruszki i koperkiem. Można dodać łyżeczkę śmietany lub jogurtu naturalnego.

Składniki:
pęczek botwinki
1 mały korzeń pietruszki
plaster selera (ok 1 -2 cm)
1 średniej wielkości biała cebula
sok z połowy cytryny
2,5 łyżeczki ksylitolu
1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub himalajskiej
1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu
1 łyżka masła/ oleju kokosowego
5-10 cm białej części pora
2 całe łodyżki kopru
2 całe łodyżki pietruszki
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
jajko ugotowane na twardo
grzanki z chleba żytniego na zakwasie
natka pietruszki i koperek do posypania

Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy tłuszcz i na gorący wrzucamy pokrojoną biała cebulę. Smażymy do uzyskania złotego koloru cebuli, można lekko podlać niewielką ilością wody gdyby próbowała się przypalać. W międzyczasie kroimy drobno korzeń pietruszki, por, seler, łodygi kopru, pietruszki i botwinkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w ilości przykrywającej warzywa. Do zupy dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, ksylitol, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Podajemy z jajkiem na twardo lub łyżeczką śmietany/jogurtu naturalnego. Przed podaniem posypujemy natką i koperkiem oraz grzankami.

SMACZNEGO