Zupa krem – botwinka na mleku kokosowym z grzankami z chleba żytniego

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Nie ma to jak ekspresowe danie. Taką jest zupa krem – botwinka. Aby była szybka w przygotowaniu potrzebne jest mleko kokosowe, które zazwyczaj mam zrobione i stoi w lodówce. Nie potrzeba dużych umiejętności, wystarczy trochę czasu i obiad jest gotowy do zjedzenia.

Składniki:
3 garście pokrojonej botwinki (użyłam tylko czerwonych łodyżek, bez liści)
1 mała biała cebula
1 łyżeczka czubata masła klarowanego/ oleju kokosowego
1 łyżka domowej jarzynki lub niewielka ilość startych warzyw (seler, pietruszka, odrobina marchewki, suszony koper, natka pietruszki)
350 ml domowego mleka kokosowego
100 ml wody
2 liście laurowe
2,5 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki ksylitolu
sól
czarny mielony pieprz
krojony koperek do posypania zupy

Wykonanie:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Tłuszcz rozgrzać i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć do jej zrumienienia i lekko podlać niewielką ilością wody aby zmiękła. Dolać 100 ml wody i 350 ml mleka kokosowego. Dosypać jarzynkę lub wrzucić niewielką ilość startych warzyw ok.3 łyżki. Dodać pokrojoną botwinkę i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do uzyskania miękkości warzyw. Całość zblendować i doprawić solą, pieprzem, ksylitolem i octem jabłkowym. Zagotować.
Podawać z grzankami z chleba żytniego na zakwasie.
Zupa smakuje najlepiej z dodatkiem koperkiem.

SMACZNEGO