Zupa kapuściano-paprykowa

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

 

Zupa bardzo warzywna. Dodatek świeżego kopru sprawia, że pachnie wiosennie. Jest gęsta, smaczna i pożywna. Ziemniaki zostały dodane po ich oddzielnym gotowaniu i wystudzeniu, z uwagi żeby wytworzyła się skrobia oporna, która jest prebiotykiem dla naszego organizmu. Aby uzyskać intensywniejszy zapach, do gotowanego bulionu dodałam łodyżki z natki pietruszki oraz kopru, które najczęściej nie są wykorzystywane w kuchni. W kuchni nie powinno się nic marnować, a taka zielenina świetnie nadaje się właśnie do przygotowania aromatycznych zup i bulionów, które mogą być bazą do przygotowania np. różnych sosów.

Składniki:

  • kawałek surowego boczku ( ok.30 dag)
  • porcja kości na zupę
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 pasternak
  • kawałek selera
  • łodyżki z kopru (część, która najczęściej po prostu jest nie wykorzystywana)
  • łodyżki z natki pietruszki
  • kilka ziemniaków
  • 500 kg białej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 łyżeczki dobrego smalcu (może być olej)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • koperek zielony

Wykonanie:

Mięso i kości umyć i zalać wodą. Dodać część zieloną pora, łodyżki kopru i pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na mały ogień i gotować do miękkości mięsa pod przykryciem. W trakcie odszumować. Po ugotowaniu przelać przez sito do uzyskania czystego bulionu. Zieleninę wyrzucić. Mięso pokroić drobno, oskubać kości z mięsa i odstawić, aby na koniec wrzucić je do zupy. Warzywa: pietruszka, marchew, pasternak, por – drobno pokroić (część starłam na tarce o grubych oczkach). Dodać do bulionu. Pokroić w kostkę umytą i wydrążoną paprykę. Na łyżeczce smalcu przesmażyć do jej miękkości. Dodać do zupy. Pokroić drobno kapustę i również dodać do zupy. Cebulę drobno pokroić i na łyżeczce smalcu mocno przyrumienić, a następnie dodać do zupy. Ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach i oziębione, pokroić i pod koniec gotowania wrzucić do garnka z zupą. Na rozgrzany ć olej  wsypać mąkę orkiszową. Mieszając doprowadzić do jej zarumienienia – zrobić zasmażkę. Dodać do całości. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Po zagotowaniu wkroić pęczek zielonego koperku oraz dodać oskubane i rozdrobnione mięso.

SMACZNEGO