Zupa bardzo warzywna. Dodatek świeżego kopru sprawia, że pachnie wiosennie. Jest gęsta, smaczna i pożywna. Ziemniaki zostały dodane po ich oddzielnym gotowaniu i wystudzeniu, z uwagi żeby wytworzyła się skrobia oporna, która jest prebiotykiem dla naszego organizmu. Aby uzyskać intensywniejszy zapach, do gotowanego bulionu dodałam łodyżki z natki pietruszki oraz kopru, które najczęściej nie są wykorzystywane w kuchni. W kuchni nie powinno się nic marnować, a taka zielenina świetnie nadaje się właśnie do przygotowania aromatycznych zup i bulionów, które mogą być bazą do przygotowania np. różnych sosów.
Składniki:
- kawałek surowego boczku ( ok.30 dag)
- porcja kości na zupę
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 pasternak
- kawałek selera
- łodyżki z kopru (część, która najczęściej po prostu jest nie wykorzystywana)
- łodyżki z natki pietruszki
- kilka ziemniaków
- 500 kg białej kapusty
- 2 cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżeczki dobrego smalcu (może być olej)
- 2-3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- koperek zielony
Wykonanie:
Mięso i kości umyć i zalać wodą. Dodać część zieloną pora, łodyżki kopru i pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na mały ogień i gotować do miękkości mięsa pod przykryciem. W trakcie odszumować. Po ugotowaniu przelać przez sito do uzyskania czystego bulionu. Zieleninę wyrzucić. Mięso pokroić drobno, oskubać kości z mięsa i odstawić, aby na koniec wrzucić je do zupy. Warzywa: pietruszka, marchew, pasternak, por – drobno pokroić (część starłam na tarce o grubych oczkach). Dodać do bulionu. Pokroić w kostkę umytą i wydrążoną paprykę. Na łyżeczce smalcu przesmażyć do jej miękkości. Dodać do zupy. Pokroić drobno kapustę i również dodać do zupy. Cebulę drobno pokroić i na łyżeczce smalcu mocno przyrumienić, a następnie dodać do zupy. Ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach i oziębione, pokroić i pod koniec gotowania wrzucić do garnka z zupą. Na rozgrzany ć olej wsypać mąkę orkiszową. Mieszając doprowadzić do jej zarumienienia – zrobić zasmażkę. Dodać do całości. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Po zagotowaniu wkroić pęczek zielonego koperku oraz dodać oskubane i rozdrobnione mięso.
SMACZNEGO