Zupa kalafiorowa

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Tradycyjna zupa kalafiorowa. Odrobinę śmietany dodałam dopiero po jej ugotowaniu, bezpośrednio na talerz przed jej podaniem. Zupę ugotowałam w garnku 4 litrowym.

Składniki:

  • porcja rosołowa
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • 1/2 kalafiora
  • 2 pietruszki
  • 1 mała marchewka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mały pęczek koperku
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 ziemniaki
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • śmietana lub jogurt naturalny

Wykonanie:

Porcję rosołową dokładnie umyć i zalać wodą w garnku. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz część ciemnozieloną pora i liście selera (o ile seler je posiadał). Dodać również pozostałą część łodyżek koperku (pozostała część po skrojeniu koperku). Ugotować wywar. Gdy mięso będzie już miękkie, wywar przecedzić i z powrotem wlać do garnka. Dzięki wykorzystaniu zieleniny, wywar będzie aromatyczny. Do wywaru dodać pokrojone warzywa – marchewka, pietruszka, seler, biała część pora oraz kalafior. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem (może być lekko uchylona pokrywka). Dodać kawałki mięsa oddzielonego od kości. Gdy warzywa będą już miękkie dodać pokrojone,ugotowane wcześniej osobno ziemniaki, które zostały całkowicie wystudzone. Dzięki temu w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, która jest prebiotykiem. Na koniec dodać do zupy pokrojony drobno koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z kleksem ze śmietany lub jogurtu naturalnego.

SMACZNEGO