Zupa jarzynowa

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Lekkostrawna zupa jarzynowa. Bez dodatku mąki czy innych zagęstników. Dodatkowo dodałam do niej cienką białą kiełbaskę.

Składniki:
1 spory korzeń pietruszki
1 duży pasternak
1 por
kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osobnym garnku
1 mała marchewka
kawałek selera
kawałki twardej części brokuła (które wcześniej odcięłam i zamroziłam – zawsze je drobno kroję i zamrażam, przydają się później do wykorzystania podczas gotowania zupy)
kilka różyczek kalafiora
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 ćwiartka z kurczaka (można na 2 nóżkach)
cienka biała kiełbasa
śmietana niskoprocentowa lub grecki jogurt (opcjonalnie)
koperek
łodyżki z natki i koperku, które zawsze mrożę i wrzucam podczas gotowania bulionu
sól
pieprz

Wykonanie:
Do garnka (ja robiłam w 4 litrowym) włożyć umytą ćwiartkę kurczaka. Zalać wodą. Dołożyć część zieloną pora, łodyżki kopru, natki. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości kurczaka. Następnie wyciągnąć kurczaka oraz wszystkie jarzyny. Do czystego bulionu wrzucić pokrojone drobno pozostałe warzywa: biała część pora, pasternak, pietruszka, seler, kalafior (oprócz ziemniaków, które gotuję oddzielnie i schładzam aby wytrąciła się tzw. skrobia oporna). Gotować do miękkości warzyw. Wrzucić zimne, pokrojone w kostkę ziemniaki.Wrzucić mięso kurczaka, które uprzednio zostało obskubane od kości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z dodatkiem np. białej kiełbasy lub jajka ugotowanego na twardo. Dodatkowo można też dodać na talerz łyżeczkę śmietany niskoprocentowej lub jogurtu greckiego ew. naturalnego. Posypać koperkiem lub natką pietruszki.

SMACZNEGO