Dzisiejszą zupę jarzynową przygotowałam na wywarze uzyskanym z podgrzewanej domowej białej kiełbasy. W swojej kuchni staram się wykorzystywać produkty, które mogą być zużyte, a które same w sobie nie stanowią większej wartości. Dotyczy to na przykład wywaru po parzeniu domowej kiełbasy, odciętych łodyżkach z natki pietruszki, selera czy zwykłego koperku. Pozostałości z zieleniny zamrażam po odcięciu części górnej. Podczas gotowania wywaru używam ich jako dodatek. Dzięki temu zupy są bardziej aromatyczne i posiadają większą wartość odżywczą. Tym razem do zupy zamiast ziemniaków dodałam kluseczki lane, które ugotowałam wlewając ciasto małymi porcjami bezpośrednio do gotującej się zupy pod koniec jej gotowania.
Zupę oczywiście można przygotować na bulionie z użyciem porcji rosołowej, kości lub bezmięsnym stosują np. łyżkę dobrej jakości masła.
Kluseczki można również przygotować na bazie mąki bezglutenowej.
Składniki:
- 2 białe domowe kiełbaski
- 1-2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 pasternak/duża pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- kawałek białej kapusty
- kawałek kalafiora
- 1 mały por
- natka pietruszki
- 1 mała marchewka
- garść soczewicy zielonej
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- łyżka oliwy
Składniki na lane ciasto:
- 1 jajko
- mąka orkiszowa pełnoziarnista
- sól kamienna – szczypta
Wykonanie:
Na wywarze uzyskanym z parzenia białej kiełbasy przygotować bazę do zupy. Dodać zieleninę typu: zielona część pora, łodyżki natki pietruszki, kopru, selera (to co mamy dostępne). Dodać liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Przygotować wywar warzywny. Warzywa typu pasternak, biała część pora, kapusta, seler, kalafior rozdrobnić. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy. Z wywaru wyjąć zieleninę. Do czystego bulionu wsypać około garści soczewicy i podgotować około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie dodać podsmażoną cebulę, kawałki warzyw i startą małą marchewkę. Na małym ogniu gotować pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gdy warzywa będą miękkie całość zupy doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec przygotować ciasto na kluseczki. Do rozmąconego jajka wsypać szczyptę soli i mąki w takiej ilości, aby po połączeniu i dokładnym zmieszaniu całości uzyskać ciasto, które będzie można cienką stróżką wlewać do gotującej się na małym ogniu zupy. Gęstość ciasta musi być taka, aby nie było zbyt rzadkie, gdyż zamiast klusek zrobi nam się kisiel z zupy. Nie może też być za gęste, aby kluseczki nie były zbyt duże i zbyt twarde. Całość zupy zagotować i podawać np. z parzoną białą kiełbasą. Można dodać również łyżeczkę śmietany. Posypać natką pietruszki.
SMACZNEGO