Zupa gulaszowa

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Gęsta, pożywna zupa, z dużą ilością dobrej jakości mięsa – oto dzisiejsza propozycja. Zupa jest tak gęsta, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania.

Składniki:

  • ok.450 gramów wołowiny
  • 200-250 gramów karkówki
  • 4 białe cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • szczypta papryki ostrej w proszku
  • 1/3 selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 do 2 łyżeczek majeranku
  • ok.10cm białej części pora
  • 3 czerwone papryki (ale mogą być różne)
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 słoiczek soku pomidorowego (użyłam własnej roboty) lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na smalcu na kolor brązowy. Dodać do mięsa pokrojoną w kostkę białą cebulę. W połowie smażenia dodać pokrojony drobno por. Po usmażeniu cebuli zalać wodą do przykrycia. Użyłam garnka o pojemności 4 litrów. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić ok.1 godziny na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić seler, marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę. Dodać do zupy i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone z puszki pomidory i sok pomidorowy (lub przecież pomidorowy). W osobnym garnku ugotować ziemniaki w mundurkach i po ugotowaniu ochłodzić (wytrąci się wtedy tzw. skrobia oporna). Zupę uzupełnić wodą, dosypać przyprawy. Dodać zimne pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa powinna być gęsta, pikantna.

SMACZNEGO