Gęsta, pożywna zupa, z dużą ilością dobrej jakości mięsa – oto dzisiejsza propozycja. Zupa jest tak gęsta, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania.
Składniki:
- ok.450 gramów wołowiny
- 200-250 gramów karkówki
- 4 białe cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- szczypta papryki ostrej w proszku
- 1/3 selera
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 5 ząbków czosnku
- 1 do 2 łyżeczek majeranku
- ok.10cm białej części pora
- 3 czerwone papryki (ale mogą być różne)
- 3-4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 puszka całych pomidorów
- 1 słoiczek soku pomidorowego (użyłam własnej roboty) lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2-3 ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na smalcu na kolor brązowy. Dodać do mięsa pokrojoną w kostkę białą cebulę. W połowie smażenia dodać pokrojony drobno por. Po usmażeniu cebuli zalać wodą do przykrycia. Użyłam garnka o pojemności 4 litrów. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić ok.1 godziny na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie pokroić seler, marchewkę i pietruszkę w drobną kostkę. Dodać do zupy i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone z puszki pomidory i sok pomidorowy (lub przecież pomidorowy). W osobnym garnku ugotować ziemniaki w mundurkach i po ugotowaniu ochłodzić (wytrąci się wtedy tzw. skrobia oporna). Zupę uzupełnić wodą, dosypać przyprawy. Dodać zimne pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa powinna być gęsta, pikantna.
SMACZNEGO