Zupa brukselkowa

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria | 0

Bardzo smaczna zupa brukselkowa. Aby uzyskać głębszy brukselkowy smak, część brukselki po zagotowaniu zupy została wyjęta, zblendowana i ponownie do niej dodana.  Dzięki temu zupa była bardziej zawiesista i aromatyczna. Dodatkowo dodałam bardzo małą ilość zasmażki, co oczywiście można pominąć, jednak niewielka jej ilość znacznie podbija smak całej potrawy. Dodanie kiełbasy oczywiście można pominąć.

Składniki:

  • ok.400 gramów świeżej brukselki (można użyć mrożonej)
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 spory por
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • porcja rosołowa (lub inne mięso, kości z mięsem)
  • 2 małe kiełbasy
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ksylitol

Wykonanie:

Z porcji rosołowej lub kawałka mięsa po jego umyciu gotujemy wywar na bardzo małym ogniu wraz z zieloną częścią pora, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na suchej patelni przypalamy cebulę pokrojoną na kilka części do momentu, aż zacznie się mocno przypiekać. Dodać do wywaru. Podczas gotowania odszumowujemy. Gotować należy do uzyskania miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy mięso oraz por i cebulę. Można wywar przecedzić lub przelać do drugiego garnka, aby uzyskać czysty rosół. Do wywaru wrzucamy pokrojone warzywa w kostkę: marchewka, pietruszka, seler oraz ziemniaki ( o ile zupa będzie spożywana po jej oziębieniu, a następnie podgrzaniu lub na drugi dzień. W wyniku schładzania w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, która staje się prebiotykiem i nie stanowi pożywki dla niechcianych bakterii w jelitach. Jeżeli zupę chcemy zjeść natychmiast po ugotowaniu, proponuję ugotować ziemniaki w całości w mundurkach dużo wcześniej lub dzień wcześniej i zimne wkroić do gorącej zupy uzyskując tym samym ten sam efekt). Dodać umytą brukselkę oraz drobno pokrojoną białą część pora. Ugotować całość do miękkości warzyw. Wyjąć z zupy część miękkich brukselek, zblendować i ponownie dodać do zupy. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na którym zrobić zasmażkę z łyżeczki mąki orkiszowej. Nada to zupie głębszy, bardziej zdecydowany smak. Kiełbasę pokroić, lekko wysmażyć na patelni, a następnie dodać do zupy. Mięso z wywaru pokroić i też dołożyć do całości. Na koniec dodać przecier pomidorowy, odrobinę ksylitolu, suszoną bazylię, łyżkę octu jabłkowego. Doprawić całość solą i pieprzem.

SMACZNEGO