Pyszna zupa brokułowa, wzmocniona smakiem niewielkiej ilości zasmażki wykonanej z mąki orkiszowej.
Składniki:
- 2 brokuły
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
- 3-4 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- porcja kości z mięsem (lub kawałek np. żeberek czy innego mięsa)
- kilka małych ziemniaków (ugotowanych osobno w mundurkach a następnie oziębionych – celem uzyskania tzw. skrobi opornej)
- 2 cebule
- sól kamienna
- pieprz czarny mielony
- ok. 3 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- łodyżki z kopru (opcjonalnie)
- łodyżki z natki pietruszki (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka smalcu lub oleju rzepakowego
Wykonanie:
Mięso i/lub kości umyć i zalać wodą. Dodać część zieloną pora, łodyżki kopru i pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na mały ogień i gotować do miękkości mięsa pod przykryciem. W trakcie odszumować. Po ugotowaniu całość przelać przez sito do uzyskania czystego bulionu. Zieleninę wyrzucić. Mięso pokroić drobno, oskubać kości z mięsa i odstawić, aby na koniec wrzucić je do zupy. Warzywa: pietruszka, marchew, por – drobno pokroić. Brokuły podzielić na małe różyczki i wrzucić do całości. Część twardej łodygi drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Cebulę drobno pokroić i na łyżeczce smalcu mocno przyrumienić, a następnie dodać do zupy. Ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach i oziębione, pokroić i pod koniec gotowania wrzucić do zupy. Na rozgrzany oleju wsypać mąkę orkiszową. Ciągle mieszając do jej zarumienienia zrobić zasmażkę. Dodać do całości. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Po zagotowaniu dodać oskubane i rozdrobnione mięso.
SMACZNEGO