Zupa brokułowa

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

Pyszna zupa brokułowa, wzmocniona smakiem niewielkiej ilości zasmażki wykonanej z mąki orkiszowej.

Składniki:

  • 2 brokuły
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • porcja kości z mięsem (lub kawałek np. żeberek czy innego mięsa)
  • kilka małych ziemniaków (ugotowanych osobno w mundurkach a następnie oziębionych – celem uzyskania tzw. skrobi opornej)
  • 2 cebule
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • ok. 3 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • łodyżki z kopru (opcjonalnie)
  • łodyżki z natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka smalcu lub oleju rzepakowego

Wykonanie:

Mięso i/lub kości umyć i zalać wodą. Dodać część zieloną pora, łodyżki kopru i pietruszki, ziele angielskie i liście laurowe. Wstawić na mały ogień i gotować do miękkości mięsa pod przykryciem. W trakcie odszumować. Po ugotowaniu całość przelać przez sito do uzyskania czystego bulionu. Zieleninę wyrzucić. Mięso pokroić drobno, oskubać kości z mięsa i odstawić, aby na koniec wrzucić je do zupy. Warzywa: pietruszka, marchew, por – drobno pokroić. Brokuły podzielić na małe różyczki i wrzucić do całości. Część twardej łodygi drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do zupy. Cebulę drobno pokroić i na łyżeczce smalcu mocno przyrumienić, a następnie dodać do zupy. Ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach i oziębione, pokroić i pod koniec gotowania wrzucić do zupy. Na rozgrzany oleju wsypać mąkę orkiszową. Ciągle mieszając do jej zarumienienia zrobić zasmażkę. Dodać do całości. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować. Po zagotowaniu dodać oskubane i rozdrobnione mięso.

SMACZNEGO