Zupa brokułowa z mleczkiem kokosowym

wpis w: Dania obiadowe, Kulinaria, Zupy | 0

 

Niby zwykła, a jednak niezwykła zupa brokułowa. Zamiast tradycyjnie dodawanej słodkiej śmietanki dodałam mleczko kokosowe. Dolałam je bezpośrednio na talerz, tuż przed podaniem zupy. Kupując mleko kokosowe ważne jest, aby zwrócić uwagę na jego skład. Oprócz kokosa i wody nic więcej nie powinno znajdować się w produkcie. Niestety coraz trudniej jest kupić dobrej jakości mleczko kokosowe. Między innymi trudność o dobrej jakości mleczko oraz jego wysoka cena skłoniła mnie do przygotowywania mleczka w domu. Do takich potraw jak zupy, używam tej gęstszej części mleka (z górnej warstwy po jego odstaniu w lodówce). Przepis na jego wykonanie znajduje się tutaj.
Podobnie jak w przypadku innych zup przygotowałam ją z użyciem wcześniej ugotowanych i oziębionych ziemniaków (dzień wcześniej ugotowane i oziębione w lodówce), które pokroiłam w kostkę. Dlaczego? W ten sposób ugotowane ziemniaki zawierają skrobię oporną i dzięki czemu stają się produktem prebiotycznym. Więcej na temat skrobi opornej w tym przepisie – zachęcam do zapoznania się. Ważne, aby dodać je do zupy, która nie jest bardzo gorąca.

Z uwagi, że indeks glikemiczny marchewki po obróbce termicznej wzrasta do wysokiej wartości użyłam jej bardzo mało. Aby wizualnie zwiększyć jej ilość starłam ją na tarce i w rezultacie jej obecność w zupie jest bardziej symboliczna, niż jako składnik zupy.

Zupę można ugotować w wersji wege, zastępując mięso łyżką wysokiej jakości masła.

Ilość użytych warzyw i wody jest uzależniony od tego jak gęstą zupę chcemy finalnie uzyskać i jaka nam najlepiej smakuje.

Aby pogłębić smak potrawy użyłam niewielką ilość nieaktywnych płatków drożdżowych – o ich właściwościach można przeczytać tutaj. 

Składniki:

  • korzeń selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mała marchewka
  • 1 por
  • 1 brokuł
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mleko kokosowe
  • 1 udko z kurczaka
  • sól kamienna
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • natka pietruszka (do posypania)

Wykonanie:

Udko kurczaka umyć i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielski oraz zieloną część pora. Ugotować wywar do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i por. Do czystego wywaru dodać krojone warzywa (pokrojona biała część pora, pietruszka, seler, starta mała marchewka, brokuł). Ugotować do miękkości. Doprawić solą, mielonym pieprzem, nieaktywnymi płatkami drożdżowymi (opcjonalnie). Wrzucić kawałki mięsa z ugotowanego udka.  Gdy zupa lekko przestygnie (50 stopni) dodać pokrojone ziemniaki. Podawać posypaną krojoną natką pietruszki polaną mleczkiem kokosowym.

 

SMACZNEGO